PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Osmanl? mutfa??ndan günümüze güllaç...

motorize_deli
19.09.07, 08:55
Osmanl? saray mutfa??n?n en gözte tatl?lar?ndan biri olan güllaç, günümüzde iftar sofralar?n?n vazgeçilmez bir parças? olmu?tur. Yap?m?nda çok büyük emek ve sab?r isteyen güllaç, sab?r ay? Ramazanda yenilebilecek en hafif tatl? olmu?tur.

Güllaç Ramazan deyice akla gelen ilk tatl?lardan biridir. Her ramazan özlemle bekledi?imiz bu doyumsuz tat, Osmanl? Saray sofralar?ndan bugüne ta??nm?? bir lezzettir. Güllaç, sütlü oldu?undan iftardan sonra rahatl?kla yenilebilecek, hazm? kolay ve hafif bir tatl?d?r.

Osmanl? Saray?’nda bu özelli?i ile çokça tercih edilmi?tir. Günümüzde arzuya göre koyulan gülsuyu, Osmanl? Mutfa??’nda ferahlat?c? etkisi oldu?u gerekçesiyle mutlaka eklenirdi. Güllaç ismi de bir bak?ma buradan gelmektedir.

Türk mutfa??n?n geleneksel tatl?s? güllaç, her y?l oldu?u gibi bu Ramazan’da da iftar sofralar?n?n ba? tac? Türkiye güllac? sadece Ramazan aylar?nda tüketiliyor. Osmanl? ?mparatorlu?u kadar eski bir tarihe sahip olan güllac?n tuhaf kaderidir bu.

Güllaç, geleneksel oldu?u için Türkiye’de irili ufakl? birçok üreticisi var. Ama aralar?nda en çok bilineni K?r?m’dan ?stanbul’a göç eden Abdullah Efendi taraf?ndan 1881 y?l?nda ?ehremini’de kurulan Saffet Abdullah firmas?d?r.

Güllaç çok emek isteyen bir tatl?d?r. Y?l?n 11 ay? çal??an güllaç firmalar? sadece bir ayda ellerindeki güllac?n hemen hemen tamam?n? pazara sunmaktad?r. Tüm güllaç yapraklar? tek tek özel tavalarda yap?l?r. Her bir güllaç yapra?? asl?nda çok büyük bir eme?in ve sabr?n ürünüdür.

?çerisinde hiçbir katk? maddesi olmayan güllaç yapraklar?n? un, m?s?r ni?astas? ve su olu?turur. Özellikle so?uk yenildi?inde insan?n içini ferahlatan bir tad? oldan güllaç, çok hafif olmas? nedeniyle Ramazan ay?n?n da vazgeçilmez tatl?s?d?r.

NOT: Resimleri iftardan sonra eklicem :D

immigrant
19.09.07, 09:04
heh resim olayını iyi düşünmüşün zaten yeteri kadar ballandırmışlar burda :D:D

motorize_deli
19.09.07, 09:11
heh resim olay?n? iyi dü?ünmü?ün zaten yeteri kadar balland?rm??lar burda :D:D

evet karde? zaten okuyunca bile insan?n a?z? sulanmaya ba?l?yor resimleri koyupta insanlar?n günah?na girmiyim dedim iftardan sonra güncellerim :D sahurda siler iftardan sonra yine koyar?m :xs06:

immigrant
19.09.07, 09:12
ben az sonra karakola ve servise gidicem motorun son işlemleri için inş bugun biticek va onarım başlayacak donüşte aklıma güllaç almak geldi şimdi :D:D
varmı ısteyen?

motorize_deli
19.09.07, 09:32
Bana double porsiyon olsun :)

GÖKSEL
19.09.07, 12:11
valla kusura bakmayın arkadaşlar ben dayanamadım iftar zamanı hayalimdeki görüntüyü paylaşıyorum sizlerle.
[Only Registered Users Can See Links]

motorize_deli
19.09.07, 12:14
hocam naptın bu tür resimler 20:00 - 04:00 arası :D koyulur :D

Eroldayı
19.09.07, 12:42
valla kusura bakmay?n arkada?lar ben dayanamad?m iftar zaman? hayalimdeki görüntüyü payla??yorum sizlerle.
[Only Registered Users Can See Links]

:laughing7::smiles_58:göksel abi bu yaz?y? dah? okumad?m ki mutfak laf? geçti?i için ama resim resmen bitirdi beni yav :):) ellerin dert görmesin

immigrant
19.09.07, 13:05
göksel abi yaaaappppmaaaaaaaaaaaaa