PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Microsoft'a verilen ceza onayland?

motorize_deli
19.09.07, 08:03
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

AB mahkemesi, rekabeti engelledi?i gerekçesiyle yaz?l?m devi Microsoft'a 2004 y?l?nda verilen 497 milyon avroluk rekor para cezas?n? onaylad?.

Lüksemburg merkezli Avrupa Bidayet Mahkemesi taraf?ndan verilen kararda ayr?ca Micro soft'un gerekli yaz?l?m kodlar?n? rakipleriyle payla?mas?na ve Windows i?letim siteminden medya oynat?c?s?n? (Windows Media Player) ay?rmas?na hükmedildi.

Rekabeti ihlal etti?i ve kararlar?na uymad??? gerekçesiyle Microsoft üzerindeki bask?s?n? son y?llarda sürekli art?ran AB Komisyonundan yap?lan aç?klamada, karar?n memnuniyetle kar??land??? belirtildi.

DAVANIN GEL???M?

AB Komisyonu, Microsoft hakk?nda rekabet soru?turmas?n?, Aral?k 1998'de Java yaz?l?m?yla tan?nan Sun Microsystems'in ?ikayeti üzerine ba?latm??t?.

Geli?tirdi?i sunucu programlar?n? Microsoft'?n Windows i?letim sistemine entegre edemedi?ini belirten Sun, Microsoft'u, masaüstü bilgisayar sistemlerindeki hakim durumunu kötüye kullanmakla suçlam??t?.Microsoft'u resmi olarak ilk kez A?ustos 2000'de rakiplerine kasten gerekli bilgileri vermemekle suçlayan AB Komisyonu, soru?turmay? derinle?tirerek bir y?l sonra ?irkete gönderdi?i ikinci belgede suçlamalar?n? multimedya yaz?l?mlar?n? da içine alacak ?ekilde geni?letti.

Buna göre Microsoft, görüntü ve ses oynat?c?s? (media player) yaz?l?m?n? Windows i?letim sistemine dahil ederek bu alanda rekabeti engelliyordu.AB Komisyonu, yeni ?ikayetleri de dikkate alarak gerekli ad?mlar? atmayan Microsoft'u, Mart 2004'te 497 milyon avroluk rekor para cezas?na çarpt?r?rken, 120 gün içinde gerekli yaz?l?m kodlar?n? rakipleriyle payla?mas?n? ve Windows i?letim sisteminden medya oynat?c?s?n? ay?rmas?n? talep etti.

Karar? temyiz için AB mahkemelerine ba?vuran Microsoft, sonuç alamazken, AB Komisyonunun kararlar? uyar?nca 2005 y?l?nda piyasaya sürdü?ü medya oynat?c?s?z Windows i?letim sistemi (Windows XP Home Edition N) çok az taleple kar??la?t?.

Bu arada Microsoft'un gerekli rekabet kriterlerini kar??lamad???n? dü?ünen AB Komisyonu, 2006 y?l?nda ?irketi 280,5 milyon avroluk ikinci para cezas?na çarpt?rd?.

AB mahkemesinin bugünkü karar?n?n ard?ndan AB Komisyonu'nun Microsoft'a geçmi?e dönük yeni a??r para cezalar? uygulamas? bekleniyor.

Microsoft ya da AB Komisyonunun, Avrupa Bidayet Mahkemesinin karar?n? bir üst mahkeme olan Avrupa Adalet Divan?'na götürme hakk? bulunuyor.

(AA)

ALINTI:[Only Registered Users Can See Links]

immigrant
19.09.07, 09:09
microsoft tan bahsediyoruz para ne ki :D:D
sabah gazetesiyse inanmam artık ben okumuyorum eve sokmuyorum haberlerini yayınlamıyorum

Eroldayı
19.09.07, 11:12
hakket bu cezaları ödüyor mu?

motorize_deli
19.09.07, 11:33
abi o para bu firmanın aylık cirosu gibi bişi :D

immigrant
19.09.07, 13:59
aylikmı?????? :D:D

virus
12.10.07, 21:10
o adamlar o parayı ödüyor ya bu parayı cebine kim indiriyo acaba onu çok merak ediyorum :icon_cool: