PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Scooter Nedir?

locco
26.10.08, 18:33
Scooter kullan?m? basit bir ula??m arac?m? yoksa bir motosiklet s?n?f?m??

Düz vites motosiklet kullanan ki?ilerle Scooter kullan?c?lar? aras?ndaki hararetli bir tart??ma ve ?akal?ma konusu.
Aç?kças? ilk motorum ilk göza?r?m bir Maxi scooter(Majesty 250) olmas?na ve cok keyifle kullanmama ra?men simdi ve ilerde yeniden tercih etmek istemeyece?im bir motosiklet cinsi.

Hepimizin scooterlar hakk?nda söylenegelen klasik cümleden haberdar oldu?unu tahmin ediyorum.?öyle ufak otomatik bir motor al?cam gaza basay?m gitsin frene basay?m dursun.Öyle vitesle falan u?ra?amam.
Peki scooter gerçekten bu kadar hafife al?nacak Bir ?ey mi?

100 km/h ile giden bir scooter ile ayn? h?zda giden bir supersport biribirlerinden farkl? riskler mi ta??yorlar?
Tabi ki Hay?r.Fakat scooterlar?n ?irin sempatik ve uysal görüntülerine kanan kullan?c?lar için durum bundan farkl? gözüküyor.Yakla??k 10 senedir üretilen maxi scooterlar yani ?asileri büyük ve dolay?s?yla motor hacimleri yüksek scooterlar da bu yanl?? olguyu de?i?tirebildi mi? Yer yer tasar?mlar?ndaki h?rç?nl?k,supersportlardan esinlenen tasar?m çizgileri de bu olguyu y?kmakta ba?ar?l? olamad?.

Peki nedir bu scooter?

Scooter, genelde 50 ila 125 cc aras? motor hacmine sahip , otomatik vitesli, küçük tekerlekli, kaportal?, daha çok ?ehir içinde kullan?lan bir motosiklet türü.Motorun arkaya yak?n ve tekerlerin küçük olmas? sebebiyle, di?er motosiklet türlerine göre oldukça dengesiz bir yap?ya ve ön tekerlek ba?lant?s? yüzünden daha az manevra kabiliyetine sahiptir.
?lk olarak 2.Dünya Sava??ndan sonra ?talyada uçak hurdalar?ndan imal edilmi? olan ilk scooter vespa bu türün de genel ad? olmu?tur.
Bunun yan?s?ra Suzuki(Burgman AN400, AN650), Honda (Silverwing), Yamaha (Majesty, Morphous), Kymco (Myroad700, Xciting), Piaggio (Beverly 500, X9500) gibi markalar?n da maxi scooter olarak bilinen 400-650 cc aras?nda Scooter modelleri bulunmaktad?r.Yaln?z arka bagaja a??r bir?ey konuldu?unda ön teker hafiflemi? gibi oluyor ve motor iyice dengesizle?iyor...
Kaynak Vikipedia

bu tan?m oldukça eksik ve hatalarla dolu.
Örne?in scooterlar?n dengesiz ve manevra kabiliyetlerinin az olmas?.
O zaman söyle bir tan?m yapmam?z daha do?ru olur kan?s?nday?m.
Scooterlar; di?er motosiklerden farkl? olarak yar?m ?asiye sahip genelde otomatik vitese sahip motosiklerdir.150 cc den büyük motor hacmine sahip olanlara maxi scooter denir

scooterlarda motor arka taraftad?r arka tekerle?in hemen önünde.
Peki yar?m ?aside nedir?
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
grenaj ile giydirilmi? hali
aradaki fark? daha belirgin aç?klayabilmek için örnek bir motosiklet ?asisi
scooterlardaki otomatik vites arabalardaki otomatik vitesle ayn? de?ildir.

Örnek bir supersport motosiklet transmisyonu(aktarmas?) ?slak tip.yani motor ya??n?n içinde çal??an bir transmisyon.

Bir BMW transmisyonu (Kuru tip) motor yag?ndan izole,kendine ait bir ya? haznesi olan

Arabadaki aktarma kuru tipdir.Motosikletlerde ise bu kuru tipi uygulayan bildi?im kadar?yla BMW var sadece baz? Harley Davidson larda da oldugunu duymu?tum.

Arabalardaki otomatik vites sistemi bu tip bir di?li mekanizmas?n?n otomatik bir sekile i?lemesinden ibarettir.
Ama scoterlarda durum farkl?d?r.Di?lilerin sa?lad??? farkl? oranlarda ve farkl? devirlerde aktar?lan güç scooterlarda varyatör ad? verilen bir sistem vas?tas?yla sa?lan?r.Varyatör * ad?ndan da anla??laca?? gibi farkl? varyasyonlar sa?lamak amac?n? tas?maktad?r.?ki kasnak aras?ndaki esnek aktarma kay?s?ndan olu?maktad?r.Dahiyane bir tasar?m ile motordan gelen güç devir yukseldikce bir kasna??n içindeki bilyalar?n santrifuj etkisiyle merkezden d??ar? do?ru kaç?p kasna??n tasar?m? sayesinde kasna??n geni?lemesine,gaz kesildi?i zaman ise santrifuj etkisinin azalmas? ve nihayet bitmesi nedeniyle kasna??n tekrar ufalarak bir di?li sistemine gerek duymadan farkl? varyasyonlarla gücün tekerle?e sonra da yola aktar?lmas?n? sa?lamaktad?r.

*
[Only Registered Users Can See Links]

bu aktarma tipi yumusak ve zahmetsiz bir sürü? sa?lasa da motor freni yapma gibi bir imkan olmad??? viteslerle oynay?p sürü? dinami?ini kontrol edememek nedeni ile benim ve benim gibi dü?ünen kullan?c?lar için çekici bulunmuyor.
fakat tamamen farkl? bir sisteme sahip 650 lik burgman ?n da nas?l kullan?ld???n? merak etmiyorum de?il.ilgililere duyurulur :whistling:

Herkese iyi sürü?ler

senturk_69
26.10.08, 18:44
aynen kat?l?yorum motor dediyin zaman bana göre ald?nda bir çanavar oldugunu hissettirecek buda tabiki aktar?m yani videsle mümkün keyif istiyosan ozaman ba?ka:)

deer_152
26.10.08, 19:05
selim paylas?m için te?ekkürler

bu zamana kadar sat?n ald?g?m tüm motosikletler scooter oldu bu tarz? tercih etmemdeki etken kullan?m kolayl?g? oldu

en az 10 motosiklet de?i?tirmi?imdir ve halen 4 adet scooterim var dengesiz olduklar?na kat?lm?yorum bence yapabileceklerini bildikten sonra ve buna uygun sekilde kullan?ld?g?nda oldukça zevkli oldugu kan?s?nday?m

vitesli motosikletlerde ne yaz?kki ayn? zevki alam?yorum

genelde küçük cc olan scooterlerin karmizmay? bozdugu söylenir ama ben bunada kat?lm?yorum bu motosikletlerle cogunlugu uzun yol olmak üzere 100.000km yapm?s?md?r

di?er vitesli motosikletlere göre daha cabuk ar?zaland?klar? yolda s?k??t?rma sonucu sorun c?kard?klar? dogrudur ama bu di?er tarzdaki motosikletlerin bozulmayacag? anlam?nada gelmez

bak?mlar?n? zaman?nda ve i?in ehli yetkili servislere yapt?rd?g?n sürece keyifle binilebilecek aletlerdir

satoyama
26.10.08, 20:22
@locco bu bilgiler için çok te?ekkür ederim güzel yaz? olmu?
burgman650 ve gilera gp800 de triptopnik vites var istermanuel ister dü?me ile dü?ürüp yükseltilebiliyor ikisinide yak?ndan inceledim aktarma gilerada normal motosiklet gibi zincirli yani büyük ihtimalle triptonik çal??an ?anzuman var ve ?slak tip olmal? burgman650 ise yine sabit bi aktarim la tekere ba?l? ama kay??m? zincirmi hiç görmedim kapal? duruyor kapal? oldu?u için kay??l? oldu?unu dü?ünüyorum

burgman 650 engine

ç?plak bi burgman 650

gilera gp800 engine (ayr?ca V twin bir motor olmas? çok ilginç)

motorize_deli
27.10.08, 05:22
K?br?sta gilera nexus un 500 lük modeli ile çok te?viki mesaide bulundum.. Oldukça güzel atik ve bir okadarda sportif bir makina... Grenaj çizgileri okadar güzel dizayn edilmi?ki. Dengeden hiç taviz vermiyor. Ve Gp800 devasa bir ?ey. Ayr?ca gerçekten harika bir fren sistemi var. Ön tarafa?n çift disk olu?u dengeli frenleme için bire bir. Ayr?ca bir birine senkronozik ön ve arka fren iyi bir frenleme sa?l?yor. Sadece arka freni s?karsan?z belli bir kademeden sonra ön frenlerde devreye giriyor. Ayn? ?ekilde arkalarda..

potenza
22.04.09, 13:05
hocam al bi çelik rahat et fitesli motor gibisi varm? yaa