PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : artç?lara!!!!!!!

positive
19.08.07, 17:51
Bir motorsikletin arkas?na atlad???n?zda hayat?n?z? tam anlam?yla sürücünün ellerine b?rak?yorsunuz. ??te bu ad?m? atmadan önce bilmeniz ve gözönünde bulundurman?z gerekenler. Motorsiklet sürmeyi ö?renmek dikkat ve beceri ister ama motorda yolcu olmak bundan bile zordur. Bunun için okul falanda yoktur genellikle tavsiye isteyebilece?iniz tek ki?ide belkide bu i?i daha önce hayat?nda hiç yapmam?? olan sürücü olacakt?r bu da kar??n?zdaki en büyük sorun olacakt?r.
Motora binmekten zevk alan herkesi ilgilendirece?ini dü?ündü?ümüz bu makaleyi web sitemizden yay?nlayarak sizlere bir nebze olsun yard?mc? olabilece?imizi umuyoruz.
Ne Beklemelisiniz ?

E?er bir motorsikletlinin arkas?na binip beraber gezme teklifini kabul edecekseniz bu ki?inin hem yanl?z hem de arkas?nda bir yolcuyla motor kullanma tecrübesine sahip olmas?n? beklemelisiniz. Rider'?n sizin de korumal? giysi ve kask?n?z?n olmas? konusunda dikkat etmesini, bunu sa?lamas?n?, ve bunlar? düzgün kullanman?z? istemesini beklemelisiniz. Sürücünün size motora nas?l binip nas?l oturaca??n?z? ve nas?l inece?inizi anlatmas? gerekir.
Rider Tecrübesi
Bir yolcu arkan?zda olmak kayd?yla motorsiklet sürmek tek ba??na kullanmaktan daha fazla beceri gerektirir. Motor a??rla?m??t?r ve önceki kadar atak seyretmeyecektir yada al???k oldu?unuz kadar k?sa mesafede durmaz. Duru?larda dengelemek çok daha zordur. Yeni bir Rider tecrübesiz olacakt?r ve bu sorunlarla ba?a ç?kmas? oldukça zor olabilir. Bu durumda bir davet ald???n?zda sorman?z gereken ilk soru "Ne zamand?r motor kullan?yorsun?" olmal?d?r. E?er o motorun arkas?na binecek ki?i benim çocu?um olsa cevap en az bir sene olmal?d?r.
Ben olsam soraca??m sorular ?öyle devam eder:
"Bu motorsikleti ne zamand?r kullan?yorsun?" Duymak isteyece?im cevap en az üç ayd?r.
"Motor kullanmay? nas?l ö?rendin?" E?er y?llard?r motor kullan?yorsa yada mobiletten ba?lay?p devam etmi?se problem yok ama yeni bir Rider için en az?ndan resmi ve ciddi bir kurstan ders alm?? olmas?n? beklerim.
"Yolculu sürü? tecrüben var m??" E?er yoksa gitsin annesiyle çal??s?n...
"Motorsiklet ehliyetin var m??" ??te bu çok önemli. Motorsiklet ehliyeti almam?? bir Rider ya motorsiklet konusunu yeteri kadar ciddiye alm?yordur yada basit ehliyet s?nav?n? geçebilecek kadar becerili oldu?una kendi bile inanm?yordur. Ehliyeti olmayan motor kullan?c?lar? kaza istatistiklerinde fazlas?yla yer tutmaktad?r. Eh karar? siz verin...!!!
"Sigortan var m??" Bu da ciddiyet ve sorumlulu?un basit bir testidir. Sigortas? varsa ciddidir, gerçi sigortas? büyük ihtimalle sizi kapsamayacakt?r.
"Hiç içkili motor kullan?r m?s?n?" E?er bir, iki bira içmi?sem kullan?r?m gibi bir cevap al?rsan?z.....
bir daha dü?ünün derim....
Sürü? Ekipman?
En az?ndan gerekli
güvenlik standartlar?na uygun bir kaska ihtiyac?n?z olacakt?r ve Rider sizin bunu takaca??n?z? otomatikman beklemelidir. Yasal olarak zorunlu olmak yada olmamaktan ziyade i?lerin ters gitmesi durumunda sizinle ölüm yada bitkisel hayatla aran?zda kask olacakt?r. E?er Rider kendisinin kask takmad???n? söylüyorsa ben bunu o ki?inin motorculu?un gerçeklerini ve motorsiklet kullanman?n risklerini pek dü?ünüp ciddiye almad???n?n bir i?areti olarak görürüm. Bu tutum hiç gerçekçi olmad??? gibi oldukça da tehlikelidir ki bu durumda kendisiyle motora binmem. Kask uygunlu?u yolcu
aç?s?ndan biraz zor bir konudur. ?lk sürü?te Rider'?n size tam uygun bir kask sa?lamas? pek olas? de?ildir.
Yola ç?kmadan önce
Öncelikle ayaklar?n?z için, sizi egzos gibi s?cak yada tehlikeli olabilecek ?eylerden haberdar etmelidir. Duru?larda sürücü motorsikleti sizin yard?m?n?za gerek duymadan dengede tutabilecek durumda olmal? ve size ayaklar?n?z? ayakl?kta tutman?z? söylemelidir. Sizin selenizin çevresinde yolcu için tasarlanm?? bir tutamak varsa di?er elinizlede oraya tutunmak daha rahat etmenizi sa?layacakt?r. Aksi taktirde sürücünün beline her iki elinizle tutunman?z gerekecektir. Kesinlikle kollar?na yada omuzlar?na tutunmay?n çünkü bu durum sürücünün motorsikleti kontrol edi?ini olumsuz etkileyecektir.
Virajlar
Sizin pozisyonunuz sürü?ü ve viraja yatma aç?s?n? etkileyecektir buda sürücünün motorsikleti kontrolünü etkiler. Ben genellikle yolcuya hareketsiz kalmas?n? söylerim. Bunu ?öyle aç?klayabiliriz, ne motorla beraber yat nede aksi yöne yüklen ve viraj taraf?ndaki omuzumdan ileriye do?ru bak. A??rl???n?z? aniden farkl? tarafa aktarmamak virajlarda hayati önem ta??r.
Frenleme ve h?zlanma

Baz? durumlarda sürücünün s?rt?ndan uzakla?mak isteybilirsiniz bu durumda ellerinizle sürücünün s?rt?ndan kendinizi iterek uzakla?t?rabilirsiniz. Baz? sürücüler (genellikle erkek) arkadaki yolcuyla (genellikle kad?n) ucuz bir numarayla yak?nla?ma çabas? içinde normalden sert ve s?k fren yapabilirler buna amiyane tabirle "MEME TEMASI" denir. Bayanlar dikkat...!!!
?lk sürü? ve ileti?im
Gurup halinde sürü?ler sürücüye grupla beraber hareket etme bask?s? getirece?inden sadece sizin motorunuzun olmas? daha iyi olur. ?deal olarak fazla trafi?in olmad??? rahat ve düzgün bir yol tercih edilmelidir.
Motorsiklet
Bir motorsikletin arkas?na binmeye davet edildi?inizde davet edene sar?lmak yada tutunmak istemiyorsan?z daveti kabul etmeyin.

acaip al?nt? :)

motorize_deli
19.08.07, 18:06
iyi bilgiler genel olarak bunları biliyorum :D
çok uzun zaman artçı oldum keza çok kısa bir rider lik dönemim oldu :(
kaderimizde varmış artçılık :(

immigrant
19.08.07, 18:24
Artçılara dikkat tavsiye edilir...
Benim içinde iyi oldu artçı alacaklarıma kısa bir brifing veriyordum atladığım şeyler varmış :D:D

Eroldayı
19.08.07, 18:42
levent abi bu bilgiler için saol herkesin okuması gerek

immigrant
01.09.07, 16:51
paranoya okuda öğren