PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sürüşte uykusuzluk

motorize_deli
02.01.08, 07:33
Yap?lan resmi ara?t?rmalara göre yollardaki ölümle sonuçlanan kazalar?n ba? sebepleri aras?nda gelen uykusuz araç kullan?m? alkollü kullan?m sebebi ile olu?an kazalardan önde gelmektedir.

Uykusuzluk konusunda yap?sal olarak monoton sürü? olarak kabul edilen otobanlarda bu kazalar çok daha fazlad?r. Yüksek süratte oldu?u için kazalardaki ciddi yaralanmalar artmaktad?r. A??r vas?talar sayaçlarla kontrol alt?na al?nd??? halde binek vas?talar?nda böyle bir kontrol mekanizmas? hala dü?ünülmemektedir.

Problem di?er yönden k?smen de bedenlerimizin belirli zamanlarda uykuya programlanm?? olmas?ndan kaynaklanmaktad?r. Gece saat 02.00 ile 06.00 arar? en tehlikeli zamanlar olmakla birlikte çok az insan?n bildi?i ö?len vakti 12.00 ile 16.00 aras? saatlerde kritik uyku saatleridir. E?er ileri ya?lardaysan?z ve a??r bir ak?am yeme?i yemi?seniz bu durumu daha da kötüle?tirecektir. Bu yüzden vardiyal? çal??an sürücüler uyku düzenleri de?i?ece?inden a??r risk alt?na girmektedirler.

Simülatör ara?t?rmalar? sürücünün gerçek uyuma problemi ba?lamadan 40 dakika önce bunu hissetmeye ba?layaca??n? göstermi?tir. Maalesef bu durumda mola verip uyumak yerine onlar bu süreci sürü?e devam ederek geçirmekle kazaya davetiye ç?karmaktad?rlar. Sürücülerin ço?u uykunun üzerlerine çökmeye ba?lad???n?n fark?ndad?rlar ama fark edemedikleri ?ey o anlarda ne kadar kötü sürü? yapt?klar?d?r. Ve bu ?ekilde devamda bilinçli olarak ?srar ettiklerinde sürü?lerinin sonu birkaç mil ötelerindedir. Sürücülerin uyumas? neticesi olan kazlara ?ahit olanlar kaza olmadan önce araçlar?n çok yanl?? bir ?ekilde kullan?lm?? oldu?unu ço?unlukla beyan etmi?lerdir.(A??r? h?z, yanl?? sollama, zig zag lar, savrulmalar vs.).

Sürücülerin ço?u yorgunluklar?n?n üstesinden pencereyi açarak yada müzik sesini yükselterek gelmeye çal???rlar. Ancak bu ?ekilde yolda uykulu bir ?ekilde geçirilen her saniye çok uzun bir zamand?r.

Uyku sersemli?ine engel olmak için:

. Seyahatiniz boyunca her iki saate bir 15 dakika mola verecek ?ekilde yolculuk öncesi plan?n?z? yap?p ihmal etmeden uygulay?n.
. Uykunuz bast?rd???nda mola verip en az yar?m saat uyuyun.
. Çay ve kahvenin uyar?c? etkisi geçicidir gerekiyorsa kestirme yap?n.
. E?er uyku bast?r?yorsa güvenli ilk yerde durunuz. Otobanda iseniz ilk benzin servis istasyonlar?na varmay? beklemeden ilk ç?k??tan otobandan ç?k?n?z.
. Hemen durma imkan?n?z yoksa(mesela otoban kav?aklar?nda iseniz) temiz hava için pencereyi aç?n?z yada vizörünüzü gözlerinizi korumas?z b?rakmayacak ?ekilde aç?n?z. Az da olsa yard?m? olur.
. E?er gözleriniz kapanmaya ve ba??n?z dü?ecek gibi olmaya ba?larsa, otobanda dahi olsan?z, acil durum hatt?n? kullan?n. Çünkü buda acil bir durumdur. Polis ba??n?za dert olmas?n diye arac?n?zdan inin, lastikleri tekmeler gibi yap?n, elektrik kesicisini kapat?p sanki motor çal??m?yormu? gibi mar?a bas?n veya araba ise kaputunu aç?n yada her neyse bir ?eyler bulun ve bu ?ekilde geçirece?iniz birkaç dakikan?n da size uykunuzun aç?lmas? yönünde bir sonraki ç?k??a varana kadar faydas? olacakt?r.

Sonuç olarak motor üzerinde uykuya dal?n?r m? diye soracak olursan?z kendi tecrübelerimden söyleyeyim; EVET dal?n?r. S?cak bir yaz günüydü saat 15.30 ve ben sabah 09.00 dan beri motor sürüyordum. Son yol ç?k???n? geçti?imde benim gidece?im yere 20 km kalm??t?. Üzerime ölüm gibi çöken uyku tam burada geldi ve sürü?ümün bozuldu?unu fark ettim. Hareketlerim yava?lam??t? ve k?sa gidon hareketleri gitmi? yerine geni? ama a??r gidon hareketleri ba?lam??t?, kamyonlara 5 metre yakla?t???mda ancak yak?nl??? alg?layabilmek gibi alg?lamamda ve hareketlerimde bozulmalar ba?lam??t?. K?sa bir müddet sonra orta ?eridin üzerinde sa?a sola sol sinyalim aç?k olarak gidip geldi?imi fark ettim ve hemen kenara çekip durdum. Kask?m? ç?kar?p sa?a sola yürümeler, z?plamalar yapt?m, ?ark?lar söyleyip yüzümü tokatlad?m, yan?mdaki suyla yüzümü ?slatt?m, derin nefesler al?p verdim ve bunlar beni gelecek ç?k??a kadar sa? salim ula?t?racak dinçli?i sa?lad?.

Kaynak: ALFA

BuRaK
02.01.08, 07:41
48 saat uyumay?pta motor kulland???mda oldu ama vizörü açar?m uykum oldu?unda böylece uyku biraz olsun gider. Ama uzun yolda uykunuz olmasada a??rl?k çöküyor insan?n üstüne. En iyisi 1 saatte 1 mola vermek. Ve kesinlikle uykulu ?ekilde uzun yola ç?kmamak

motorize_deli
02.01.08, 08:29
Skuturda daha çabuk a??rl?k çöker. Viteslide el ayak sürekli oynuyor. Uykuyu biraz olsun da??t?r çünki sürekli bir?eylerle me?gulsun...

BuRaK
02.01.08, 08:41
Aynen f?rat bide uzun yolda hareket olana??n iyice azal?yor çünkü ?ehiriçindeki gibi virajlar yok ve sürekli gaz fren yapm?yorsun.

motorize_deli
02.01.08, 09:01
O yüzden uykusuz uzun yola ç?kmamal? ve uyku ba? gösterdi?inde bizi ay?ltacak eylemlerde bulunmal?y?z. Oda kar etmezse motoru bi benzinciye çekip varsa cafeteryas?nda biraz kestirmek yoksada motorun üzerine uzan?p orda kestirmek laz?m :)

immigrant
02.01.08, 09:40
Özgür ve ben tecrübelerimizi payla?maya haz?r?z :D:D
uykusuz ç?k?nca refüjler ve stabilize yollarla yak?ndan ha??r ne?ir olup , sollamalarda ve sapak giri?lerinde hatalara sebep olmak kaç?n?lmaz