PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Arabistanlı Lawrencin motoru....

positive
29.12.07, 10:44
Hepiniz duymu?sunuzdur ünlü ?ngiliz casusu Arabistanl? Lawranceyi Anadolumuzu içten y?kmak Ermeni ayaklanmas?n? Hepiniz duymu?sunuzdur ünlü ?ngiliz casusu Arabistanl? Lawranceyi Anadolumuzu içten y?kmak Ermeni ayaklanmas?n? ba?latmakiçin Anadoluyu bu motosikletle gezmi?tir Lawrance..
[Only Registered Users Can See Links]

Sevgili dostlar?m e?er birgün yolunuz Gaziantepe dü?erse Hasan Süzer etno?rafya müzesine mutlaka u?ray?n?z .

(tabi bende )

deer_152
29.12.07, 10:47
oda benim gibi biraz hor kullanm?s

positive
29.12.07, 10:49
evet hiç bakm?yorsunuz hiç :D

deer_152
29.12.07, 10:52
ben onun deveyle gezdi?ini san?yordum

immigrant
29.12.07, 11:12
Öyle kötü bir amaçla kullan?lan motosikletin sonu normal olarak böyle bence :D:D

BuRaK
29.12.07, 11:17
Valla ben devlet büyü?ü olsam o motoru ermenistana atard?m :D

senturk_69
29.12.07, 14:11
ben onu cok seviyorum cok hemde cok sevgimi nas?l ispatlasam siz karar verin onun aylesinide seviyorum HEMDE COK

positive
29.12.07, 14:17
?u son benzin zamlar?ndan sonra , bu gazya?? teknolojisi cazip gelmeye ba?lad?.:D:D

immigrant
29.12.07, 14:22
Buhar gücüylede yol bitmez be :D:D

locco
29.12.07, 17:59
bu serefsiz, motor kazas?nda öldü?ü için tek sevindi?im adam ünvan?n? da ta??maktad?r ayn? zamanda

motorize_deli
29.12.07, 18:07
motor kazas?ndam? ölmü?? ohh ne güzel :)

senturk_69
30.12.07, 11:00
hiç bukadar birinin motor kazas?nda öldüyüne sevinmemi?tim :D

BuRaK
30.12.07, 11:27
Thomas Edward Lawrence (16 A?ustos 1888 - 19 May?s 1935). ?ngiliz arkeolog, asker, casus ve yazar. Profesyonel olarak T.E. Lawrence veya T.E. Shaw isimlerini kullan?r. 1916 - 1918 y?llar?nda Osmanl? ?mparatorlu?u'na kar?? yürütülen Arap isyan?nda, ?ngiliz irtibat subay? olarak ald??? görev nedeniyle Arabistanl? Lawrence olarak tan?nm??t?r. ?övalyelik ni?an?n? reddetmi?tir, "Üstün Hizmet Madalyas?" ve "Frans?z ?eref Lejyonu Madalyas?" ile ödüllendirilmi?tir.

Araplar?n birço?u, Osmanl? ve Avrupa'l? devletlerin hakimiyetine kar?? verdikleri özgürlük mücadelesine katk?lar?ndan dolay? onu bir halk kahraman? olarak kabul etmektedirler. Britanyal?lar da onu en büyük sava? kahramanlar?ndan biri olarak kabul etmektedirler.

Bahsi geçen dönemi 1926 tarihli "Bilgeli?in Yedi Sütunu" (the Seven Pillars of Wisdom) adl? otobiyografik eserinde anlatm??t?r.

Arap ?syan?

?lk tayin yeri olan Kahire'de ?ngiliz Askeri Haberalma Servisi için çal??t?. Araplarla olan s?cak ili?kileri Lawrence'?, ?ngiliz ve Arap kuvvetleri aras?ndaki irtibat subayl??? görevi için biçilmi? kaftan k?l?yordu. Ekim 1916'da, Arap millî faaliyetlerini rapor etmesi için çöle gönderildi.

Mekke ?erifi Hüseyin bin Ali'nin o?lu Emir Faysal komutas?ndaki düzensiz birliklerle birlikte Osmanl? ordusuna kar?? gerilla mücadelesi verdi. Araplar?, Medine'deki Osmanl? muhaf?z birliklerini ?ehirden ç?karmamalar? konusunda ikna etti. Böylece Araplar, ?ehre malzeme getiren Hicaz demiryoluna yapt?klar? sald?r?lara a??rl?k verebildiler. Osmanl? askerleri de hem ?ehri hem de demiryolunu savunmak ve tamir etmek zorunda kalarak oyaland?lar. Lawrence, Akaba ve ?am'?n i?galinde de önemli rol ald?.

Araplarla geçirdi?i zaman zarf?nda, gelenek ve ya?ant?lar?na baya?? adapte oldu. Deve ile seyahat edip, s?k? bir dostluk kurdu?u Prens Faysal'?n hediye etti?i yerel k?yafetleri giymeye al??t?.

Birinci Dünya Sava??'n?n sonlar?nda ?ngiliz hükümetini, Araplar?n ba??ms?zl???n?n ?ngilizlerin yarar?na oldu?una ikna etme konusunda oldukça ba?ar?l? oldu.

Efsanenin Yay?l???

Lawrence, 1918'de sava? muhabiri Lowell Thomas'?n belgesel film ve foto?raflar çekmesine yard?mc? oldu. Sava?tan sonra bu belge niteli?indeki foto?raf ve filmlerle dünya turuna ç?kan Lowell Thomas, oldukça yüksek kazançlar elde etti.

Lowell Thomas'?n Lawrence'? büyük bir kahraman gibi göstermesi, Lawrence'?n da kendi an?lar?nda bölgede daha önceden yüzlerce ?ngiliz ajan? taraf?ndan yap?lm?? bir çok ?eyi kendine mal etmesi Lawrence'?n asl?nda çok da hak etmedi?i bir üne kavu?mas?n? sa?lad?.

Öyle ki sonradan Lawrence'?n efsanesini kaleme alan yazarlar yeri geldi?inde Lawrence'? gerilla sava??'n?n mucidi olarak kabul etmi?lerdir.

1962'de çekilen Arabistanl? Lawrence filmi ise efsaneyi doruk noktas?na ula?t?rm??t?r.

Bilgeli?in Yedi Sütunu

Bilgeli?in Yedi Sütunu, bunun haricinde ikisi çeviri olan birkaç kitab? daha bulunan Lawrence'?n ba?yap?t?d?r. 1919 y?l?nda All Souls Koleji'nde ara?t?rma yapma ?ans? verilmi?, bu çal??malar? yedi y?l sürmü?tür. Kitap, Lawrence'in sava? an?lar?ndan müte?ekkildir ancak baz? k?s?mlar? askerî strateji, Arap kültürü ve co?rafyas?yla ilgili denemeler de içermektedir. Kitap oldukça yo?un ve karma??k bir kelime örgüsü ile yaz?lm??, yer yer ac?kl?, yer yer komik ö?eler içeren önemli bir yap?tt?r.

Lawrence, notlar?n? kaybetti?i için kitab? üç defa yazmak zorunda kalm??t?r. Öyküsel anlat?m?nda gerçek ile fantaziyi ay?rt etmek zaman zaman zor olmaktad?r. Gerçekle hayali kar??t?rmaktan zevk ald??? a?ikârd?r. Kendisiyle olan iç hesapla?malar? yer yer kendisini küçümsemesine ve yer yer de Arap ?syan?'nda ald??? rolü abartmas?na neden olmu?tur. Bu anlamda kitap hem otobiyografi olarak hem de tarih ve psikoloji aç?s?ndan önemli bir yap?tt?r.

Lawrence'in abartma al??kanl???, biyografisini yazan yazarlar ve di?er ara?t?rmac?lar? zaman zaman anla?mazl??a dü?ürmü?tür. Kitab?nda süslü bir anlat?mla dile getirdi?i iddialar?n bir k?sm? sonradan yalanlanm?? ve aksi ispat edilmi?tir. Sina Çölü'nü iki günde geçti?i iddias? ve birçok sava? yaras? oldu?u iddias? bunlardan ikisidir. Gerçekte bu yolculuk üç gün sürmü?tür ve sadece birkaç sava? yaras? vard?r. Türkler hakk?nda küçük dü?ürücü bir dil kullanm??, hatta tecavüze u?rad???n? iddia etmi?tir. Daha sonradan bu iddia da yalanlanm?? ve çürütülmü?tür [kaynak belirtilmeli].

Arap ?syan?'na kat?ld??? do?rudur ancak bu isyan?n temel ta?lar?ndan biri, hatta ilham perisi oldu?u iddias? do?ru de?ildir. Almanlar Arap ?syan?'n? her yönüyle anlatan 12 ciltlik bir rapor haz?rlam??lard?r. Bu büyük raporda Lawrence'?n ad?na bile rastlanmaz. Buna ra?men Araplar, etkisi oldu?unu kabul ederler.

George Bernard Shaw, Lawrence'a kitab?n? düzenlemesinde yard?mc? olmu? ve gramer hatalar?n? düzeltmi?tir. Lawrence kitab?n?n önsözünde Shaw'a ve e?ine hiç istemedi?i halde te?ekkür etmi?tir.

Kitab?n 1926'daki ilk bask?s? fahi? fiyattan sat?l?yordu ve özel sipari? gerektiriyordu. Halk?n, kendisinin çok fazla kazanç elde edece?ini dü?ünmesinden korkarak, halk?n gönlünü kazanmak amac?yla bu kitab?n kendisinin sava? an?lar? oldu?unu ilan etti. Daha sonra bu kitab?n gelirinden bir kuru? bile almayaca??na yemin etti ve kitab?n fiyat?n? bas?m masraf?n?n üçte birine dü?ürdü. Gerçekten de kitab?n gelirinden pay almad? ve büyük bir mebla? olan borcunu da ödedi.

burdada ?erefsizn bi resmi var :D

senturk_69
30.12.07, 14:15
cok güzelmi? can?m cok sevdim ben buadam? desem akrabas? yok mu ziyaretlerine git sek osmanl?dan sevgi getir dik desem a.....................

BuRaK
30.12.07, 14:23
tipide çok bozuk adam?n :)) Daha ba?ka ?eylerede benzeticem ama ablalar?m karde?lerim var ay?p olucak..

senturk_69
30.12.07, 14:29
evet burak benderim ki buadam?n aylesini cilini cocugunu daha dogrusu sülalesini ziyaretetmek laz?m kan?mca

locco
30.12.07, 16:08
bu serefsizin pek de bilinmeyen ba?ka bir yönü daha vard?r.
?ngiliz gizli servisinin zamana??m? nedeniyle kamuya aç?lan belgelerinden birinde bu serefsizin bir raporu var ingiltereye sundugu.rapor özellikle su k?sm? aç?s?ndan dü?ündürücü;

''istanbuldan ba?data kadar tek bir kültür var fitne sokmak için Kürt kart?n? oynamal?y?z.''

Karde?i karde?e dü?man eden fitnenin fikir babalar?ndan biri diyebiliriz bu köpe?e.

BuRaK
30.12.07, 16:51
bu serefsizin pek de bilinmeyen ba?ka bir yönü daha vard?r.
?ngiliz gizli servisinin zamana??m? nedeniyle kamuya aç?lan belgelerinden birinde bu serefsizin bir raporu var ingiltereye sundugu.rapor özellikle su k?sm? aç?s?ndan dü?ündürücü;

''istanbuldan ba?data kadar tek bir kültür var fitne sokmak için Kürt kart?n? oynamal?y?z.''

Karde?i karde?e dü?man eden fitnenin fikir babalar?ndan biri diyebiliriz bu köpe?e.

locco pa?am bu o kans?z?n milletleri birbirine dü?ürmek için yapt?klar?ndan sadece 1i

senturk_69
30.12.07, 17:03
locco karde? bizde oyüzden sülalesini ziyaretetmek istiyoz zaten varsa yaras? olan konu?ur BEN TÜRKÜM TÜRK DOGDUM DÜRK ÖLECEM GEREK?RSE BU?EREFS?ZLERDEN YANIMDADA GÖTÜRECEM GEREK?ESE?