PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yatık çift motor...

motorize_deli
05.12.07, 13:48
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

Daha güçlü, daha ince ve yak?t tüketiminde daha ekonomik: BMW Motorrad, markan?n karakteristik özelliklerine sahip en yeni nesil yat?k ikiz çift silindirli "boxer" motoru sunar. Hava/ya? so?utmas? ve 4 supapl? teknolojisi ile, yeni yat?k ikiz çift silindirli motorun yap?s? önceki BMW Motorrad iki silindirli motorlar?na benzer, ancak asl?nda tamamen yeni geli?tirilmi? bir motordur. Performansla ilgili tüm parçalar yenilenmi?tir. Örne?in, 70.5 yerine 73 milimetrelik strok ile yeni ve daha hafif bir krank mili, silindir hacmini 1170 cc'e ç?karmaktad?r. Motor gücü ve torktaki art?? da ayn? derecede etkileyicidir: Modele ba?l? olarak 5500 dev/dak'da 81 kW (110 bg) ve 115 Nm'ye kadar.

Mevcut boxer motordaki bu etkileyici art??a katk?da bulunan di?er parçalar aras?nda daha geni? supaplar, optimize edilmi? emme ve egzoz kanallar?, daha yüksek s?k??t?rma (R 1200 GS 11.0:1; R 1200 RT/ST 12.0:1) ve önemli ölçüde geni?letilmi?, 9 litrelik hacme sahip hava haznesi bulunur. Sonuç, üstünlü?ünü en dü?ük motor devirlerinden itibaren inand?r?c? ?ekilde gösteren üstün özellik - çarp?c? dinamik performans?n ve yüksek devirin mükemmel bir örne?idir.

Yeni boxer motorun geli?tirilmesindeki önemli bir amaç, ayn? zamanda yumu?ak çal??man?n daha da geli?tirilmesi idi. Bu nedenle yeni motor - BMW Motorrad boxer motorlar?n tarihinde ilk kez - denge miline sahiptir. Yerden tasarruf sa?lamak amac?yla, denge mili içi bo? yard?mc? milin içinde çal???r ve böylece iki silindirli motorun temel karakterini kaybettirmeden, tüm motor devri aral???nda optimum çal??ma yumu?akl??? ile çeki? gücü sa?lar.

Yeni boxer motorun hacmi ve ç?k?? gücü selefinden daha büyük, ancak ek denge miline ra?men, daha hafiftir. Modern geli?tirme yöntemleri ve yenilikçi döküm teknikleri ile elde edilen tutarl? hafif yap?, a??rl???n? toplam 3 kilogram azaltm??t?r. Pek çok örnekten biri: Motor blo?u ?imdi belirgin ölçüde sa?lam ve dengelidir, yine de parçan?n tüm a??rl??? eskisine göre 1.4 kilogram daha hafiftir. Hafiflik prensibi tutarl? bir ?ekilde motorun içine de uygulanm??t?r: Örne?in yeni krank mili tam bir kilogram tasarruf sa?lar.

Son olarak, mevcut boxer motorda dünyada ilk olan bir özellik, vuruntu kontrol fonksiyonudur. Burada seziciler - örne?in kötü yak?t kalitesi nedeniyle olu?abilecek - her bir kontrolsüz yanmay? kaydeder. Motor yönetimi sistemi böylece ate?leme zamanlamas?n? ayarlar. Bu s?k??t?rma oran? yüksek motor bu sayede gerekirse normal yak?tla da kullan?labilir. Motor elektronik sisteminin en son geli?im a?amas? BMS-K ve modifiye edilmi? çift ate?leme, daha yüksek motor performans?na ra?men yak?t tüketimini %8'e kadar azalt?r. Ayr?ca geçerli egzoz emisyonu yasas? EU2 do?rultusunda minimum egzoz emisyonu sa?lamak için, kapal? devre üç yollu katalitik konvertör ile birle?en iki oksijen sezicisi bulunur.

BMW Motorrad'?n yeni boxer motoru ?imdiye kadarki en iyi "boxer"d?r. Daha güçlü ve daha dinamik, motosikletçinin kar?? koyamayaca?? duygular yaratmaya devam etmektedir - t?pk? seksen y?ld?r yapt??? gibi.

Al?nt?:[Only Registered Users Can See Links]

deer_152
05.12.07, 14:02
adamlar yap?or

BuRaK
05.12.07, 14:03
Valla çift de?il isterse 1 düzine motor olsun gene farketmez :) Ben motor zevkimi alay?mda

dalyan
05.12.07, 14:04
Oldum olasi isinamadim Boxer motorlara...

motorize_deli
05.12.07, 14:07
Oldum olasi isinamadim Boxer motorlara...

neden ? TORK açs?ndan daha iyi. Boxer motorlar?n daha çok tork sa?lad??? bilindik bir gerçek :)

dalyan
05.12.07, 14:19
Ben biraz da goruntuye onem veren bir kullaniciyim. O yuzden bu tip motorlar bana itici geliyor. Adamlar tutmus bmw hp2 sport'a boxer motor koymus. Olacak is mi?

motorize_deli
05.12.07, 16:32
Ben biraz da goruntuye onem veren bir kullaniciyim. O yuzden bu tip motorlar bana itici geliyor. Adamlar tutmus bmw hp2 sport'a boxer motor koymus. Olacak is mi?

Demekki bir oluru varm?? abi :D koymu?lar o adamlar bo? i? yapmazlar :P

BlackRider
05.12.07, 17:24
adamlar kap?lar? zorluyolar:icon_koop::icon_koop:

locco
05.12.07, 19:30
her motor tasar?m?n?n yap?sal baz? sorunlar? ve avantajlar? var.

Motosiklette motor tiplerien göre silindire göre art?lar eksiler
------------------------------------------------------------------------------

Bugün piyasada sat?lan pek çok de?i?ik motor yap?s? görüyoruz. "Bunlardan birinin ötekine göre ne avantaj?/dezavantaj? vard?r?" diye merak edenler için:

Tek silindir: Örne?in BMW F650
+: Az say?da hareketli parça, dü?ük yak?t tüketimi yüksek tork
-:, sars?nt?l? çal??ma

Paralel ikili: Yan yana duran iki silindir. Örne?in Honda CB500
+: Kolay ve ucuz üretim.
—Sars?nt?l? çal??ma

Yat?k ikili: Ters yönlere bakan yere paralel iki silindir. Örne?in BMW Boxer
+: Rahat bak?m onar?m, dü?ük a??rl?k merkezi
-: D??ar? ta?an silindir kafalar? yüzünden dü?ük yana yatma aç?s?,a??r servis maliyeti

V ikili: V ?eklinde monte edilmi? iki silindir. Örne?in Ducati 999
+: Önden bak?ld???nda çok dar yap?, iyi yol kavrama, muhte?em ses.
—haav so?utmal? olan V2 lerde arkadaki silindirin ömrü öndekine göre daha az ev zor so?udugundan azd?r.
e?it hacme sahip s?ral? 4 ler kadar uzun ömürlü olmamas?

Üçlü: S?ral? halde 3 silindir. Örne?in Triumph Speed Triple
+: V ikilinin karakteri, s?ral? 4 silindirin gücü (neredeyse)
-: V ikilinin gücü, s?ral? 4 silindirin karakteri (neredeyse)

S?ral? 4 silindir: Tek s?ra halinde dizilmi? 4 silindir. Örne?in Yamaha R1
+: Çok say?da silindir e?ittir yüksek güç üretimi
-: Oldukça az. Kimisi motorun çal??mas?n? karaktersiz, s?radan bulur.

V 4 silindir: ?ki V ikilinin yanyann konmu? hali. Örne?in Honda VFR
+: Az yer kaplama ve yüksek güç üretimi
-: Üretimi karma??k, bak?m? zahmetli, pahal?.

V 5 silindir: 3 silindir bir tarafa, 2 silindir öbür tarafa bakacak ?ekilde.
+: MotoGP motoru olan Honda RC211V’ye bir bak?n
-: Trafi?e ç?kacak bir tane üretilmedi, henüz.

S?ral? 6 silindir: Tek s?ra halinde dizilmi? 6 silindir. Örne?in Honda CBX1000
+: Yüksek güç, sars?nt?s?z çal??ma, ç?kard?ü? ses.
-: Pek çok motor için fazla a??r ve geni?.

Yat?k 6 silindir: 3 tane yat?k ikilinin yan yana monte edilmi? hali. Örne?in Honda Gold Wing
+: Normal 6 silindirin tüm avantajlar? sadece daha ufak.
-: Buna ra?men hala a??r ve karma??k.

Bir de wankel ve radial motorlar var.Ama zaten bunlar? kullanma ?ans?m?z yok

Radial

satoyama
05.12.07, 20:24
bu radial motoru uçaklarda ilk kullan?ld? san?r?m pervaneli olanlarda mesela mustang de kullan?ld? ama bu adam bu motoru nas?l so?utuyo bilemem bence yapmad?lar demesinler diye yapm?? çünkü 0 ?n alt?nda yada o ?s?larda çal?s?r

locco
05.12.07, 20:37
bence bir motorda tasar?m ekonomi ses ve dayan?kl?l?k olarak V2 su so?utmal? motor en iyisi.boxer motoru sevmiyorum.s?ral? silindir ise supersportlarda var o da tercihim de?il.
boxer motor=bmw

bmw ise pahal? motor.servisi parças? herseyi pahal?.

satoyama
05.12.07, 22:58
bence bmw pahal? de?il insana verdi?i de?er ve kalitesinin fiyat? o bizim standartlar?m?z dü?ük malesef bunu %50 dü?üren vergilerdir

deer_152
06.12.07, 10:28
en iyisi gene 125 cc scooter motoru galiba:D